7, 8 & 9 januari 2025 | Evenementenhal Hardenberg

Vier teams naar finale Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2022 – Team Vonk

Op 10, 11 en 12 januari tijdens De Groene Sector Vakbeurs vindt de finale van het NK Hovenier plaats. Koninklijke VHG organiseert deze wedstrijd in samenwerking met WorldSkills Netherlands en de AOC’s. Doel is om het hoveniersvak in de spotlights te zetten en de instroom te bevorderen door jongeren te laten zien dat hoe mooi en veelzijdig het vak van hovenier is. Tijdens de finale gaan 4 teams met elkaar de strijd aan en leggen binnen 3 dagen een complete tuin aan. Wij gingen in gesprek met de verschillende teams. Lees hier het verhaal van Team Vonk.

Even voorstellen:
“Mijn naam is Roy van der Meer, 20 jaar oud en ik volg de opleiding Vakbekwaam Hovenier bij Vonk in Hoorn. Ik ben werkzaam bij Hoveniersbedrijf Mats Blom in Tuitjehoorn. Ik werk graag met mijn handen en vooral houtbewerking is iets wat ik erg leuk vind. Het insectenhotel dat we nu voor de Skills-wedstrijd maken, is een hele leuke opdracht.”

“Mijn naam is Thijs Abbekerk, 19 jaar oud, ook ik doe de opleiding Vakbekwaam Hovenier in Hoorn. Ik werk bij De Kroon Hoveniers in Andijk. Mijn werk is mijn hobby.”

Waarom doe je mee aan deze wedstrijd (NK Hovenier)?
Roy; ‘’Het leek mij een leuk idee om dit samen met Thijs te doen en ik merk dat ik hier heel veel van leer’’.
Thijs; ‘’Het leek mij een mooie uitdaging en vooral om dit samen met Roy te doen. We willen een mooi resultaat neerzetten’’.

Hoe bereiden jullie je voor op de finale?
Roy; “Doordat ik een BBL-student ben, leer ik in de praktijk al veel over het hovenier vak. Ik krijg op mijn werk volop de gelegenheid om alle vaardigheden aan te leren en op die manier train ik ook voor de wedstrijd.”

Thijs: “Op dit moment maken wij een Insectenhotel. Dit is een onderdeel van de Skills-wedstrijd. Daarnaast oefenen wij met het lezen van ontwerpen (tekeningen) van voorgaande edities van de Skills. Wij weten nu na de voorronde beter waar we op moeten letten. Ook bekijken wij de beoordelingsformulieren (puntentelling) van de voorronde nog eens goed. Zo weten we waar we ons in kunnen verbeteren en waar we goed op scoren.”

Waarom gaan jullie winnen en dus met de felbegeerde titel naar huis?
“Wij zijn erg goed op elkaar ingespeeld en we vullen elkaar aan. Hierdoor zijn wij een goed duo. Wij houden het overzicht en blijven rustig tijdens de wedstrijd. We nemen deze opdracht heel serieus en hebben er vooral heel veel zin in.”

Stel je bent Nederlands kampioen, wat dan? Hoe zie jij je toekomst?
Roy; “Ik wil nog een paar jaar blijven werken bij Hoveniersbedrijf Mats Blom en misschien ooit een eigen Hoveniersbedrijf opzetten.”
Thijs; “Ik wil zeker aan het werk blijven bij De Kroon Hoveniers. Wellicht wil ik in de toekomst als ZZP-er aan het werk.”

NK Hovenier
Koninklijke VHG, dé branchevereniging voor groenprofessionals in Nederland, organiseert jaarlijks het Nederlands Kampioenschap Hovenier. Begin november kwalificeerden vier teams zich voor de finale die tijdens De Groene Sector Vakbeurs plaatsvindt. Op 10, 11 en 12 januari strijden de finalisten tegenover onze stand in hal 4 om de titel van beste hovenier van Nederland. Op de laatste beursdag, donderdag 12 januari 2023, wordt bekend welk team er met de felbegeerde titel naar huis gaat! Het team dat Nederlands kampioen wordt, neemt in september deel aan de Europese vak wedstrijden Euro Skills 2023 in het Poolse Gdansk.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top