Veelgestelde vragen COVID-19

In de persconferentie van dinsdag 17 november j.l. heeft de overheid bekend gemaakt dat zij de tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown opheffen. Dat betekent dat wij vanaf donderdag 19 november weer open mogen, omdat wij een zogeheten doorstroomlocatie zijn. Ook beurzen en congressen zijn vanaf donderdag 19 november weer toegestaan. Om jullie zoveel mogelijk duidelijkheid te geven, beogen wij jullie de meest gestelde vragen hieronder te beantwoorden.

Het kabinet heeft besloten om voor de komende twee weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. Wat betekenen deze extra maatregelen voor jullie?
Dat betekent dat wij weer open mogen, omdat wij als zogeheten doorstroomlocatie worden gezien. Net als musea, pretparken en dierentuinen. Hierdoor kunnen wij vanaf donderdag 19 november weer groepen ontvangen van maximaal 30 personen per (vergader)ruimte. Wij hebben al onze (vergader)ruimten ingericht volgens de anderhalve meter samenleving. Bovendien staat de overheid het organiseren van beurzen en congressen weer toe.

Maar evenementen blijven verboden, vallen hier ook beurzen en congressen onder?
Nee. Het klopt dat bijna alle evenementen zijn verboden, maar de overheid maakt terecht een uitzondering voor beurzen en congressen. Dit geldt ook voor markten voor levensmiddelen, bioscopen en theaters, betaald voetbal en demonstraties. De overheid staat het organiseren van beurzen en congressen toe, omdat zij deze zien als economische initiatieven ten behoeve van het herstel van de economie.

Gaan beurzen ook door?
Wij hebben al vroegtijdig besloten om alle beurzen in 2020 te verplaatsen naar een later moment in samenspraak met onze exposanten en partners. Op dit moment hebben wij alle vertrouwen dat wij in 2021 het beursseizoen kunnen opstarten. Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen van het coronavirus op de voet. De gezondheid van alle betrokkenen heeft onze hoogste prioriteit. Wij laten een beurs alleen doorgaan als wij dat zelf verantwoord vinden. Daarnaast wordt iedere beurs getoetst door de veiligheidsregio. Voor het meest actuele nieuws over een specifieke beurs, adviseren wij om de desbetreffende beurswebsite te raadplegen.

Hoe veilig is het bezoeken van of deelnemen aan De Groene Sector Vakbeurs?
De veiligheid van onze exposanten en bezoekers heeft onze topprioriteit. Onze gezondheids- en veiligheidsprotocollen van Evenementenhal Gorinchem zijn onlangs met succes geauditeerd door SGS, de wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. Hun positieve controle bevestigt dat wij een veilige plek bieden om elkaar te ontmoeten en zaken te doen. Wij zetten deze protocollen ook in voor Evenementenhal Hardenberg.

Hebben jullie al een beurs in coronatijd georganiseerd?
Ja. In september hebben wij onze eerste vakbeurs weer mogen organiseren, namelijk de inkoopbeurs Trendz. Ook mochten wij in september de Drankenbeurz faciliteren in Gorinchem.

Wat waren de reacties van exposanten en bezoekers?
Positief. Exposanten waren erg tevreden over de toegenomen kwaliteit van de bezoekers. Zoals jullie wellicht kunnen voorstellen, waren er geen zogeheten dagjesmensen op de beursvloer. Bezoekers die er wel waren, kwamen heel doelgericht naar de beurs. Hierdoor hebben exposanten goede zaken gedaan. Over de veiligheid van de beurs waren zowel exposanten als bezoekers het unaniem eens: meer dan veilig. Nieuwsgierig naar alle reacties? Bekijk dan onze speciale video met reacties tijdens deze vakbeurs over de veiligheid en het belang van het door laten gaan van de beurs.

Waarom is het doorgaan van een beurs belangrijk?
De rol van een beurs is in veel opzichten erg belangrijk, bijvoorbeeld vanuit het economische aspect. Met name voor onze exposanten en bezoekers. Er zijn industrieën die tot 40 procent van hun jaarlijkse omzet realiseren op beurzen. Beurzen worden gezien als de aanjagers van het herstel van de economie. Ook voor andere dienstverleners is een beurs onmisbaar, denk aan de standbouwers. Daarnaast profiteert de lokale en regionale economie mee op het moment dat een beurs plaatsvindt, zoals hotels en taxidiensten.

Waarom willen bezoekers graag de beurs bezoeken?
Bezoekers verlangen weer naar een live-event waar ze producten met eigen ogen kunnen zien, waar ze face-to-face kunnen netwerken en direct kennis en inspiratie opdoen. De dynamiek van beurzen, het live zaken doen, wordt door hen als zeer waardevol ervaren. Bovendien zijn de bezoekers nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in de sector om de volgende stap in hun bedrijfsvoering te zetten. Uit eigen onderzoek bleek dat meer dan 80% van de respondenten heeft aangegeven beurzen te willen bezoeken, mits er coronamaatregelen worden genomen. Ook uit een recent onderzoek van Fieldlab Evenementen bleek dat 93,6% een zakelijk evenement wil bezoeken. Bekijk hier het volledige onderzoek.

Welke maatregelen nemen jullie om De Groene Sector Vakbeurs op een verantwoorde wijze te laten plaatsvinden?
In het afgelopen half jaar hebben wij iedere dag gewerkt aan het opstellen van alle denkbare protocollen om beurzen weer op een veilige en verantwoorde wijze op te starten. Deze protocollen en de uitvoering daarvan zijn als zeer positief beoordeeld door de lokale autoriteiten. Wij zijn ervan overtuigd dat wij De Groene Sector Vakbeurs op een verantwoorde wijze kunnen laten plaatsvinden.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Scroll naar top